I know it's easy to have me / But I have seen some things that I cannot even tell to my family pictures / And I'm full of fictions and fucking addictions and I miss my mother/

 
 2006
 
"Men jag kan vara rädd för mörkret. Och sover ibland med lampan tänd. Man kan kanske vara nitton, fast känna sig mycket yngre. Mycket mer i behov av nattklapp och nattpuss och täcket uppdraget till hakan. Och jag minns hur pappa drog ner persiennerna i mitt rum, och hur mamma vadade genom mitt hav av skolböcker och centilongkläder och kramade mig mot sin skjortklänning och jag var aldrig någonsin rädd för någonting.
Jag hade världen i en ask. Jag sparade den. Ägde den. Kröp ner i sängen med trygga känslor.
Med skrubbsår och blodigt tandkött. Med föräldrar som andades i rummet bredvid"

Något som bankar

 

Romantiska tidsfördriv lyckas alltid vara stormiga och intensiva. Känslomässiga vulkanutbrott. Dåliga för båda i allmänhet, och mig själv i synnerhet. Och den obevekliga insikten om att ha vridit om det sista låset i asken och släppt ut alla monster utan att ha för avsikt att någonsin fånga in dem igen, den försvinner aldrig.

 

Man ska ju inte låta töntiga små romanser skaka om världen allt för mycket.

 

De var kalla och vackra,
 allihop.

Blodiga krokar i mungipan.

 

Det borde inte finnas något som binder oss särskilt hårt, liksom, det finns saker som fuckat upp hårdare än vad känslorna borde orka med. Men de ligger snällt i hjärtats fack. Prydliga, nästan märkliga i sin påtagliga längtan om att aldrig försvinna.

 

Jag blir ändå förvånad varje gång min hand kramas och elektriciteten fortsätter skjuta harpuner genom huden, trots att det finns annat i livet nu. Man inbillar sig att tiden ska bygga murar, lyfta skölden, men ingenting händer. Det går rakt in i mig. Rakt in, fritt blås, ut genom ryggen som fuktigt röda andetag. De förvirrade känslorna verka pysa ut genom varje por i hudkostymen.

 

Och under en jävligt flyktig sekund rusar flashbacken under ögonlocken och man minns allt som var bra, allt som var ljuvt och dovt och vackert och allt som inte var det. Allt som kunde varit. Allt som fan inte borde varit, och man minns saltvåta tangentbord och tonårstuttar i för trånga t-shirts. Känner doften av lakan som hängt ute i den kvava sommarnatten och lyfter frånvarande handen mot kinden för att leta efter de minimala skrapmärken som friktionen mellan två ansikten kan ge.

 

Sen är det borta.
Samtidigt som man släpper ut luften ur lungorna och fläker upp ögonen, går det knappt att framkalla samma feeling igen. Och när jag tittar på våra sammanflätade händer brukar det vara enda beviset på att man inte blivit helt loco. Passerat någon slags officiell gräns för madness.
Som om det skulle vara ett problem,
I beg to differ.


Happiness was never meant to be a big deal

 
 
Jag tycker om ouppnåeliga drömmar.
Fantasier som kittlar intellektet på helt rätt sätt,
stryker det medhårs, alldeles för ömt, tills man börjar bli kär i tanken.
Tills man vårdar den där drömmen som ett högt älskat barn,
försvarar den med näbbar och klor,
med huggtänder,
med kletiga, arméknivsvassa vingar som fläks ut ur skulderbladen.
 
Någon dag kommer allting vara på plats,
och då kommer inget spela lika stor roll längre.
Jag antar att det är det som är vuxenliv.
Att man förlikat sig.
Blivit nöjd och mätt.
 
Jag vet inte, jag längtar liksom inte.
Jag blir äldre, men jag förstår inte än.
Jag ser andra skaffa kids och hus, men jag vill inte.
Jag förstår deras riktning, men inte drivet.
 
I grund och botten handlar det om att jag redefinierade lycka i sin renaste form när jag var tolv. Det biter inte på mig, liksom. Jag vill att det ska ta hårdare, gå genom min mentala kevlarväst som sitter virad kring bröstkorgen som en korsett. Men allt är bara... det bara är vad det är. Jag är inte olycklig heller. Jag bara är.
 
Det finns annat än en totalt utstakad framtid.
Så jävla mycket annat.

Your shushing won’t do any good, sweetheart

 
Jag drar i en lock och ser den hoppa tillbaks mot huvudet som ett motvilligt bungyjump. (Om allt inte betydde så mycket. Om varje val inte var förknippat med ett behov av att bli tröstad i sin förvirring. Jag vill gå höger, gå vänster, rakt fram och under och över och jag kan inte sluta ÅNGRA allt jag inte gjort och allt jag faktiskt gjorde, som inte blev bra. Och ändå... skuldkänslan över att inte kunna uppskatta mitt liv när jag har det framför mig, den är nedbrytande. Hur kan jag ångra redan nu, hur kan jag vilja sudda ut, sudda bort, radera något som format och förfinat på samma gång? Hur kan jag försvara mitt fuckade beteende? Det kan jag ju inte.)

 

Det är söndag igen och jag ligger på vardagsrumsmattan som en krumelur. Genom golvet går vibrationerna från grannarnas fotsteg på våningen ovanför och jag tänker flyktigt på alla gånger jag trott att jag inte har någon empati. Att jag inte är den snällaste, mjukaste, att jag inte bara är det där som hände förut, att jag är mer än så, att jag kan ta det och använda till något bra, eller hur?)

 

Och man som undrar varför det alltid är retoriskt, och inte definitivt.
Är det något att diskutera eller är det något att dissekera?

 

För varje dag som går blir känslan mer som en främling. Någon gång kommer jag älska igen med allt jag har, allt jag är, och all annan skit kommer degraderas till något som måste vara som trailertrash i jämförelse. Men ibland kan stoltheten verkligen implodera allting. Fylla funktionen av ett hjärta, ett par lungor, hävningen av min bröstkorg i andningsrörelser. Ibland känns det som om livet är på låtsas - att JAG är på låtsas - men i nedförsbacken på väg hem från jobb är jag mer än en illusion med bounce.

 

Så det så, C.

Upp med hakan.


Höghus, låghus, dårhus

 

Jag känner mig inte sjuk.
Uppenbarligen gör jag sjuka saker emellanåt, men intalar mig att det enbart är en konsekvens av att man brukar få ett sprudlande gehör för dem. Och om en viss sorts uppskattning existerar för skeva repertoarer finns det väl för fan ingen anledning att ställa in.


Det där att alltid vara i valet och kvalet.
Många dåliga val och mycket samvetskval som övergår i olika mer eller mindre självsvådliga sätt att kväva en angst som spirar i varenda por och hotar tomt med att ta över mitt väsen. Allt kan knäcka mig. Inget kan knäcka mig. Jag trodde att vissa situationer skulle vara de sista spikarna i kistan, men de var väsen som överlevde sig själva.

 (Kanske det inte var vårt fel. Kanske det var diagnoser och atlantplattor. Kanske det var your big blue eyes and my big sad heart. Kanske det var en scen i en film som krävdes att tas om, och om, och om igen för oavsett hur vi vred och vände på det, kunde det aldrig bli riktigt perfekt. Det är bara så sorgligt, för det fanns somrar när du till och med hade fräknar inuti i handflatorna och vi skrattade åt det. Skrattade åt fräknar och ödeslinjer som stupade brant och vi tänkte på döden med smilgroparna avgrundsdjupa).


Vi skulle ändå överge varandra.
Jag är ganska gjord för att lämnas.
Det är inte ens min egen insikt.
Mer ett negativ som hölls upp mot ljuset och plötsligt blev äckligt glasklart. Hur många gånger man än intalar sig att man är lättad över avslut, att de blivit stämplade, bokförda och strimlade till snortigt stoff, är det fan ändå ledsamt.
En aning, kanske.
Lite?
Ja?

Och så unga var vi inte.
Jag brukar börja tanken där jämt.
'Vi var unga, vi visste inte bättre, det var inte meningen att'...
och sen bygga upp korthusstadiga resonemang. Fan, ett andetag kan fucka upp dem (och brukar göra det). En dag, kanske när jag är mer i balans (om någonsin), kommer det göra väldigt ont i mig. Alltihop. Att ha haft människor, på något sätt lyckats skapa relationer, knutit dem till mig, och sedan kastat helvetet åt sidan vid första tecknet på något äkta och everlasting.

Ingenting var nog.
Ingen var nog.
Jag ville ha dem på kroken tills de fattade, jag ville ha uppgivenheten, jag ville ha ett fragment av insiktskalla, stela pupiller som blinkades glansiga.

Det är en mardröm att vara en mardröm.
Det är ett av få cirkelresonemang jag alltid kommer vara beredd att fortsätta gå i, skriva under på, räcka upp handen för.


Give in

 

Han visar sällan oro.
 Ibland tror jag inte att känslan finns i honom,
inte så som den kan finnas i mig och slå ut allt annat.
 

 Men det är inte bara jag som desperat bläddrar genom hela känsloregistret som en kortlek. Han är minst lika duktig. Hans ansikte skiftar från lugn till all världens djävulskap och det går kalla kårar längs min ryggrad, nästintill smärtsamma innan de strålar runt och slår en knut om diafragman. Jag tänker fan inte vara svag nu, jag tänker inte sitta på huk i hallen med huvudet mellan knäna för att inte svimma.
HALLÅ HJÄRNAN
SJÄLEN
OCH ALLA ANDRA INBLANDADE,
NÄRMAST SÖRJANDE.

 

Get.It.Together.

 

Han studerar mig elakt och kalkylerande som ett vetenskapligt projekt. (When will she break).
Så att han kan vara där och fixa min mess.
Det är det han gör bäst.

 Jag fuckar bara upp. Det är det jag gör bäst.

 

Ändå ser han på mig på samma sätt som förut.
Vår värld är så liten,
vi trycks ihop, trycks in i varandra.
En glaskula.
Skör.

 Inga häftiga rörelser nu, C.

 

Jag väntade på hans händer på mina stela axlar.
De passar där, en lagom tyngd för att tvinga mig att koppla av tillräckligt mycket för oss båda. Jag viker kläder och tänker att det här räcker, jag vill inte be om något mer nu, för jag har säkert allt. Så, varför längtar jag efter mer? Något annat? Viker höstjackan till ett fyrkantigt paket ovanpå överkastet under tiden som han snurrar ihop mitt hår inuti handflatan och lämnar min nacke helt bar.

 Och just då ger jag mig,
 för stunden.


Plåster

 
 
Åh,
alla dessa människor som särskriver och inte begriper hur mycket det sänker deras intelligens.
(För att inte tala om hur helvetes fort attraktionsvärdet raderas och utplånar varenda kåthetshormon som någonsin hade kunnat uppstå).
 
Nåväl.
Enough said om det.
 
Nästa vecka ska jag på dejt med någon som gör tv-spel.
Alltså, förutsättningarna för en bra dejt finns helt klart där.
Han gör tv-spel, jag spelar tv-spel.
Han ser respektabel ut.
Han har ett par biceps.
Han verkar någorlunda bevandrad i dagsaktuella händelser och kan konversera relativt obehindrat.
 
Jag kräver inte särskilt mycket:
Personkemi, fatal attraction och ett sinne för humor.
Sedan är det mesta andra förhandlingsbart, tror jag.
 
Eller, det beror på. Det där med att tolerera människor med för mycket bagage, det gör jag inte ens längre. Jag pallar inte med att vara någons ryggrad eller sociala support. Bitches, plz. Är jag din flickvän är jag din flickvän, inte din mamma, soc-kontakt eller kristet moraliska stöd. Stå på dina egna två ben, rara, kära du. Finaste, vi är vuxna människor. Självklart ska jag klia din rygg, krama dig varm och kyssa dig löjligt lugn när du inte mår bra, men fuck it. Jag vill inte hantera dig. Jag vill vara med dig.
 
Det är en ganska hårfin skillnad. Fortfarande.
Alla har sin skit. Alla.
Jag har min också; jag är sur och tvär och skev och svår på sätt som är så efterblivna att jag skäms ibland.
Bara ibland.

Gråt inte, älskling

 
 
Som vuxen borde man inte behöva förvänta sig saker av sig själv längre.
Var det inte det som var planen?
Överenskommelsen?
The art of the deal?
Att all övning slutligen skulle ge någon slags färdighet?

Jag vet inte var den där nästintill obeskrivliga känslan av att vilja bli förstörd och förbrukad kommer ifrån.
Den är inte logisk. Bara vild;
går inte att tämja trots att jag försöker.
Mina försök är sporadiska och inte särskilt effektiva, och jag hamnar i underläge enbart av att kyssa med öppen mun först.

Allt är bara oskulder som tas, om och om igen.
Jag förmodar att man borde vara nervös (även om jag inte är det, inte ett dyft), men det gör faktiskt lite ont överallt att ständigt konfronteras med situationer som man inte har en jävla aning om hur man borde hantera.

RSS 2.0